Το περιεχόμενο του άρθρου
- Απαιτήσεις για ενδοδαπέδια δάπεδα
- Τύποι πλακών δαπέδου
- Τύποι συνδετήρων και συνδέσεων ξύλινων δοκών
- Σχετικά με δοκάρια από ξύλο
- Υπολογισμός των φέροντων δοκών
- Υπολογισμός φορτίων
- Υπολογισμός της επιτρεπόμενης εκτροπής
Εάν σχεδιάζετε την κατασκευή διώροφης ή μονόροφης κατοικίας, αλλά με υπόγειο ή σοφίτα, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε σωστά και να χτίσετε ενδοδαπέδια δάπεδα. Εξετάστε τα στάδια και τις αποχρώσεις του δαπέδου σε ξύλινα δοκάρια και υπολογίστε τις διατομές των δοκών που παρέχουν επαρκή αντοχή.
Η συσκευή των εσωτερικών οροφών χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, επειδή κατασκευάζεται “με το μάτι”, μπορεί να μην αντέξει τα φορτία που πέφτουν πάνω τους και να καταρρεύσει ή να απαιτήσει περιττά, χωρίς κίνητρο κόστος. Επομένως, πρέπει να εξετάσετε και να υπολογίσετε συνολικά μία ή περισσότερες πιθανές επιλογές. Η τελική απόφαση μπορεί να ληφθεί συγκρίνοντας το κόστος ή τη διαθεσιμότητα των υλικών.
Απαιτήσεις για ενδοδαπέδια δάπεδα
Τα ενδοδαπέδια δάπεδα πρέπει να αντέχουν σε σταθερά και μεταβλητά φορτία, δηλαδή, εκτός από το δικό τους βάρος, πρέπει να αντέχουν στο βάρος των επίπλων και των ανθρώπων. Πρέπει να είναι αρκετά άκαμπτα και να μην επιτρέπουν υπέρβαση της μέγιστης εκτροπής, να παρέχουν επαρκή μόνωση θορύβου και θερμότητας.
Πριν ξεκινήσετε την εργασία, σας συμβουλεύουμε να εξοικειωθείτε με τα υλικά που ορίζονται στο SNiP II-25-80 (SP 64.13330.2011), υπάρχουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες.
Τα φορτία μονάδας από έπιπλα και άτομα για κατοικίες λαμβάνονται σύμφωνα με τα πρότυπα. Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε κάτι τεράστιο, για παράδειγμα, ενυδρείο 1000 l ή τζάκι από φυσική πέτρα, αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη..
Η ακαμψία των δοκών καθορίζεται με υπολογισμό και εκφράζεται στην επιτρεπόμενη κάμψη ανά εύρος. Η επιτρεπόμενη κάμψη εξαρτάται από τον τύπο του δαπέδου και το υλικό επίστρωσης. Οι κυριότερες οριακές εκτροπές, που καθορίζονται από το SNiP, δίνονται στον πίνακα 1.
Τραπέζι 1
Διαρθρωτικά στοιχεία Περιορίστε τις εκτροπές σε τμήματα της έκτασης, όχι περισσότερο 1. Δοκοί ενδιάμεσων δαπέδων 1/250 2. Δοκοί πατωμάτων σοφίτας 1/200 3. Καλύμματα (εκτός από κοιλάδες): α) τεγίδες, πόδια δοκού 1/200 β) δοκοί προβόλου 1/150 γ) δοκοί, κολλημένες δοκοί (εκτός από προβολείς) 1/300 δ) πλάκες 1/250 ε) Τόρνοι, δάπεδα 1/150 4. Έδρα στοιχεία κοιλάδων 1/400 5. Πάνελ και στοιχεία από ξύλο 1/250 Σημειώσεις:
1. Παρουσία γύψου, η εκτροπή στοιχείων δαπέδου μόνο από μακροπρόθεσμο προσωρινό φορτίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/350 του εύρους.
2. Παρουσία ανελκυστήρα κτιρίου, η μέγιστη εκτροπή κολλημένων δοκών μπορεί να αυξηθεί στο 1/200 της έκτασης.Λάβετε υπόψη ότι το δάπεδο από κεραμικά πλακίδια ή τσιμεντένιο δάπεδο που είναι επιρρεπές σε ρωγμές μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τις επιτρεπόμενες απαιτήσεις εκτροπής, ειδικά με αρκετά μεγάλα ανοίγματα..
Για να μειωθούν τα φορτία των δοκών, εάν είναι δυνατόν, πρέπει να τοποθετηθούν παράλληλα με κοντούς τοίχους, με τον ίδιο τόνο. Μέγιστο μήκος έκτασης κατά την επικάλυψη με ξύλινα δοκάρια – 6 m.
Τύποι πλακών δαπέδου
Κατά σκοπό, οι επικαλύψεις χωρίζονται σε:
- ενδοδαπέδια;
- σοφίτα;
- υπόγειο (υπόγειο).
Τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού τους είναι στα επιτρεπόμενα φορτία και στη συσκευή μόνωσης ατμού και θερμότητας. Εάν η σοφίτα δεν προορίζεται για διαβίωση ή αποθήκευση τεράστιων αντικειμένων, τα μεταβλητά φορτία κατά τον υπολογισμό της εκτροπής μπορούν να μειωθούν στα 50-100 kg / m2.
Η θερμομόνωση μεταξύ δύο ορόφων κατοικιών μπορεί να φαίνεται υπερβολική, αλλά η ηχομόνωση είναι επιθυμητή παράμετρος για τους περισσότερους, και αυτό επιτυγχάνεται, κατά κανόνα, με τα ίδια υλικά. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η σοφίτα και τα υπόγεια δάπεδα απαιτούν ένα παχύτερο στρώμα θερμομονωτικού υλικού. Το υλικό μεμβράνης για φράγμα ατμών στο σοφίτα πρέπει να βρίσκεται κάτω από το στρώμα μόνωσης και στο υπόγειο – πάνω από αυτό. Για να αποφευχθεί η εμφάνιση υγρασίας και ζημιών σε δομές από μύκητα, όλα τα δωμάτια πρέπει να είναι εξοπλισμένα με εξαερισμό.
Επιλογές επικάλυψης: 1 – σανίδα; 2 – φράγμα ατμών. 3 – θερμομόνωση 4 – αραιό δάπεδο 5 – σανίδες 6 – επένδυση δαπέδου
Ο σχεδιασμός των δαπέδων μπορεί επίσης να είναι διαφορετικός:
- με ανοιχτές και κρυφές δοκούς.
- με διάφορους τύπους δοκών στήριξης.
- με διαφορετικά υλικά πλήρωσης και επένδυση δαπέδου.
Οι κρυφές δοκοί ράβονται και στις δύο πλευρές και δεν είναι ορατές. Ανοιχτό – προεξέχει από την οροφή και χρησιμεύει ως διακοσμητικά στοιχεία.
Το παρακάτω σχήμα δείχνει ποια είναι η δομή του δαπέδου της σοφίτας που επικαλύπτεται με μια σανίδα πίνακα και με μια αρχειοθέτηση σανίδων.
α – με ρολό χαρτονιού. β – με αρχειοθέτηση σανίδων · 1 – δάπεδο σανίδων 2 – πλαστική μεμβράνη 3 – μόνωση 4 – φράγμα ατμών. 5 – ξύλινα δοκάρια. 6 – κρανιακές ράβδους. 7 – ρολό χαρτονιού. 8 – φινίρισμα 9 – επιβίβαση από πίνακες
Τύποι συνδετήρων και συνδέσεων ξύλινων δοκών
Ανάλογα με το σχεδιασμό και το υλικό των τοίχων ρουλεμάν, τοποθετούνται ξύλινα δοκάρια:
- στις φωλιές που προβλέπονται από τοιχοποιία από τούβλα ή μπλοκ, βάθος ράβδου ή κορμού τουλάχιστον 150 mm και σανίδα τουλάχιστον 100 mm ·
- στα ράφια (προεξοχές) που παρέχονται σε τοιχοποιία από τούβλα ή μπλοκ. Χρησιμοποιείται εάν το πάχος τοιχώματος του δεύτερου ορόφου είναι μικρότερο από αυτό του πρώτου.
- στις εγκοπές στα τοιχώματα του κορμού σε βάθος τουλάχιστον 70 mm ·
- στη ράβδο του άνω ιμάντα του σπιτιού πλαισίου.
- σε μεταλλικά στηρίγματα-στηρίγματα στερεωμένα στους τοίχους.
1 – στήριξη σε τοίχο από τούβλα. 2 – λύση. 3 – άγκυρα 4 – μόνωση με χαρτί πίσσας. 5 – ξύλινη δοκός. 6 – στήριξη σε έναν ξύλινο τοίχο. 7 – μπουλόνι
Εάν το μήκος της δοκού δεν είναι αρκετό, μπορείτε να το επιμηκύνετε συνδέοντας (συνδέοντας) κατά μήκος χρησιμοποιώντας μία από τις γνωστές μεθόδους χρησιμοποιώντας ξύλινες καρφίτσες και κόλλα ξύλου. Κατά την επιλογή του τύπου σύνδεσης, καθοδηγηθείτε από την κατεύθυνση της εφαρμογής φόρτωσης. Είναι επιθυμητό να ενισχυθούν οι συγκολλημένοι δοκοί με μεταλλικές επικαλύψεις.
α – συμπίεση β – τέντωμα γ – κάμψη
Σχετικά με δοκάρια από ξύλο
Στην κατασκευή, οι δοκοί χρησιμοποιούνται με ορθογώνια, κυκλικά ή μερικώς κυκλικά τμήματα. Τα πιο αξιόπιστα είναι ορθογώνια ξυλεία και τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται απουσία ράβδου ή για λόγους οικονομίας, εάν τέτοια υλικά είναι διαθέσιμα στο αγρόκτημα. Τα κολλημένα υλικά ξύλου είναι ακόμη πιο ανθεκτικά. Η κολλημένη ξυλεία ή οι δοκοί I μπορούν να εγκατασταθούν σε ανοίγματα έως 12 m.
Ο πιο φθηνός και δημοφιλής τύπος ξύλου είναι το πεύκο, αλλά και άλλα είδη κωνοφόρων χρησιμοποιούνται επίσης – αγριόπευκο, έλατο. Το Spruce χρησιμοποιείται για την κατασκευή οροφών σε καλοκαιρινές εξοχικές κατοικίες, μικρά σπίτια. Το Larch είναι καλό για την κατασκευή χώρων με υψηλή υγρασία (σάουνα, πισίνα στο σπίτι).
Τα υλικά διαφέρουν επίσης σε βαθμό, γεγονός που επηρεάζει τη φέρουσα ικανότητα των δοκών. Οι βαθμοί 1, 2 και 3 (βλ. GOST 8486-86) είναι κατάλληλοι για δοκούς δαπέδου, αλλά ο βαθμός 1 για μια τέτοια κατασκευή μπορεί να είναι άσκοπα ακριβός και ο βαθμός 3 είναι καλύτερος για μικρά ανοίγματα.
Υπολογισμός των φέροντων δοκών
Για τον προσδιορισμό της τομής και της απόστασης των δοκών, είναι απαραίτητο να υπολογιστεί το φορτίο στο δάπεδο. Η συλλογή φορτίων πραγματοποιείται σύμφωνα με τη μεθοδολογία και λαμβάνοντας υπόψη τους συντελεστές που καθορίζονται στο SNiP 2.01.07–85 (SP 20.13330.2011).
Υπολογισμός φορτίων
Το συνολικό φορτίο υπολογίζεται αθροίζοντας τα σταθερά και μεταβλητά φορτία, προσδιοριζόμενα λαμβάνοντας υπόψη τους τυπικούς συντελεστές. Σε πρακτικούς υπολογισμούς, καθορίζονται πρώτα από μια συγκεκριμένη δομή, συμπεριλαμβανομένης μιας προκαταρκτικής διάταξης δοκών ενός συγκεκριμένου τμήματος, και στη συνέχεια διορθώνονται με βάση τα αποτελέσματα που αποκτήθηκαν. Έτσι, στο πρώτο βήμα, σχεδιάστε όλα τα στρώματα της “πίτας” αλληλεπικαλύπτονται.
1. Ιδιαίτερη βαρύτητα του δαπέδου
Το ειδικό βάρος του δαπέδου αποτελείται από τα συστατικά του υλικά και διαιρείται με το οριζόντιο συνολικό μήκος των δοκών δαπέδου. Για να υπολογίσετε τη μάζα κάθε στοιχείου, πρέπει να υπολογίσετε τον όγκο και να πολλαπλασιάσετε με την πυκνότητα του υλικού. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε τον πίνακα 2.
πίνακας 2
Όνομα υλικού Πυκνότητα ή χύδην πυκνότητα, kg / m3 Φύλλο τσιμέντου από αμίαντο 750 Βασικό μαλλί (ορυκτό) 50-200 (από τον βαθμό συμπίεσης) Σημύδα 620-650 Σκυρόδεμα 2400 Πίσσα 1400 Στεγνό τοίχωμα 500-800 Πηλός 1500 Χαρτονιού 1000 Δρυς 655-810 Ελατο 420-450 Οπλισμένο σκυρόδεμα 2500 Διογκωμένος πηλός 200-1000 (από τον συντελεστή αφρισμού) Διογκωμένο πήλινο σκυρόδεμα 1800 Στερεό τούβλο 1800 Μουσαμάς 1600 Πριονίδια 70-270 (από κλάσματα, είδη ξύλου και υγρασία) Παρκέ, 17 mm, δρυς 22 kg / m2 Παρκέ, 20 mm, πίνακας πάνελ 14 kg / m2 Σκυρόδεμα αφρού 300-1000 Φελιζόλ 60 Κεραμικά πλακάκια 18 kg / m2 Υλικό στέγης 600 Συρματόπλεγμα 1,9-2,35 kg / m2 Πεύκο 480-520 Χάλυβας άνθρακα 7850 Ποτήρι 2500 Υαλοβάμβακας 350-400 Κόντρα πλακέ, κολλημένο 600 Μπλοκ Cinder 400-600 Γύψος 350-800 (από τη σύνθεση) Για υλικά και απορρίμματα ξύλου, η πυκνότητα εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε υγρασία. Όσο μεγαλύτερη είναι η υγρασία, τόσο βαρύτερο είναι το υλικό.
Τα χωρίσματα (τοίχοι) ανήκουν επίσης σε μόνιμα φορτία, το ειδικό βάρος των οποίων είναι περίπου 50 kg / m2.
2. Μεταβλητό φορτίο
Η επίπλωση του δωματίου, οι άνθρωποι, τα ζώα – όλα αυτά είναι ένα μεταβλητό φορτίο στο πάτωμα. Σύμφωνα με τον πίνακα. 8.3 SP 20.13330.2011, για οικιστικούς χώρους το κανονικό κατανεμημένο φορτίο είναι 150 kg / m2.
3. Συνολικό φορτίο
Το συνολικό φορτίο δεν προσδιορίζεται με απλή προσθήκη, είναι απαραίτητο να ληφθεί ο συντελεστής αξιοπιστίας, ο οποίος, σύμφωνα με το ίδιο SNiP (παράγραφος 8.2.2), είναι:
- 1.2 – με ειδικό βάρος μικρότερο από 200 kg / m2;
- 1.3 – με ειδικό βάρος μεγαλύτερο από 200 kg / m2.
4. Παράδειγμα υπολογισμού
Για παράδειγμα, ας πάρουμε ένα δωμάτιο μήκους 5 μέτρων και πλάτους 3 μέτρων. Κάθε μήκος 600 mm τοποθετούμε δοκάρια (9 τεμ.) Από πεύκο με διατομή 150×100 mm. Θα επικαλύπτουμε τα δοκάρια με σανίδα πάχους 40 mm και θα τοποθετούμε λινέλαιο πάχους 5 mm. Από την πλευρά του πρώτου ορόφου, θα ράψουμε τα δοκάρια με κόντρα πλακέ 10 mm, και μέσα στην οροφή θα τοποθετήσουμε ένα στρώμα ορυκτού μαλλιού πάχους 120 mm. Χωρίς χωρίσματα.
1 – δοκός; 2 – σανίδα 3 – μονωμένο λινέλαιο 5 mm
Υπολογισμός του σταθερού ειδικού φορτίου στην περιοχή του δωματίου (5 x 3 = 15 m2) δίδεται στον Πίνακα 3.
Πίνακας 3
Υλικό Όγκος, m3 Πυκνότητα, kg / m3 Βάρος, kg Ειδικό φορτίο, kg / m2 Δέσμη (πεύκο) 9 x 0,15 x 0,1 x 3,3 = 0,4455 500 222.75 14.85 Πίνακας (πεύκο) 15 x 0,04 = 0,6 500 300 20.0 Κόντρα πλακέ 15 x 0,01 = 0,15 600 90 6.0 Μουσαμάς 15 x 0,005 = 0,075 1600 120 8.0 Μινβάτα 15 x 0.12-0.405 = 1.395 εκατό 139.5 9.3 Σύνολο: 58.15 Λαμβάνοντας υπόψη το k = 1.2 70 Μεταβλητό φορτίο – 150 x 1,2 = 180 kg / m2.
Συνολικό φορτίο – 70 + 180 = 250 kg / m2.
Φορτίο σχεδίασης στη δέσμη (qr) – 250 x 0,6 m = 150 kg / m (1,5 kg / cm).
Υπολογισμός της επιτρεπόμενης εκτροπής
Δεχόμαστε την επιτρεπόμενη εκτροπή της επικάλυψης ενδοδαπέδιας οροφής – L / 250, δηλαδή για μια απόσταση τριών μέτρων, η μέγιστη εκτροπή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 330/250 = 1,32 cm.
Δεδομένου ότι η δέσμη με τα δύο άκρα βρίσκεται στο στήριγμα, ο υπολογισμός της μέγιστης απόκλισης πραγματοποιείται σύμφωνα με τον τύπο:
- h = (5 x qp x L4) / (384 x Ε x J)
Οπου:
- qр – σχεδιαστικό φορτίο στη δοκό, qр = 1,5 kg / cm;
- L – μήκος δέσμης, L = 330 cm.
- Ε – συντελεστής ελαστικότητας, E = 100.000 kg / cm2 (για ξύλο κατά μήκος του κόκκου σύμφωνα με το SNiP) ·
- J – ροπή αδράνειας, για ορθογώνια ράβδο J = 10 x 153/12 = 2812,5 cm4.
Για το παράδειγμά μας:
- h = (5 x 1,5 x 3304) / (384 x 100000 x 2812,5) = 0,82 cm
Το αποτέλεσμα που αποκτήθηκε έχει περιθώριο 60% σε σύγκριση με την επιτρεπόμενη εκτροπή, η οποία φαίνεται υπερβολική. Κατά συνέπεια, η απόσταση μεταξύ των δοκών μπορεί να αυξηθεί μειώνοντας τον αριθμό τους και επαναλαμβάνοντας τον υπολογισμό..
Εν κατακλείδι, προτείνουμε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο για τον υπολογισμό του δαπέδου πάνω από ξύλινες δοκούς χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πρόγραμμα: